Veelgestelde vragen over fiets ombouwen naar elektrisch

Veelgestelde vragen - Elektrische fiets ombouwsets

De antwoorden op de veelgestelde vragen over onze elektrische fiets ombouwsets kunt u op deze pagina terugvinden.

Kunt u uw vraag niet terugvinden? Neem dan met ons contact op en u krijgt direct het antwoord!

Veelgestelde vragen

Is mijn fiets geschikt?
Het antwoord is simpel, JA uw fiets kan omgebouwd worden naar elektrisch. Onze elektrische fiets ombouwsets zijn geschikt voor elke type fiets. Aan de hand van een aantal vragen kunt u de juiste set kiezen.
- Wat voor soort voorrem heeft de fiets?
- Hoe zijn de remhendels en versnellingsschakelaar gemonteerd?
- Wat is de wielmaat van het voorwiel?
- Wat is de kleur van de velg?
- Hoe wordt uw fietsverlichting van stroom voorzien?
Wat voor soort voorrem heeft de fiets?
Onze elektrische fiets ombouwsets zijn leverbaar voor alle remsystemen. In grote lijnen zijn er vier soorten remsystemen: terugtraprem, trommelrem, rollerbrake, velgrem, schijfrem en Hydraulische rem (magura).

De klassieke terugtraprem zit vaak op Omafietsen en transportfietsen geplaatst. De terugtraprem werkt op het achterwiel als u achteruit trapt. De rem is krachtig en eenvoudig te gebruiken. Hierbij kiest u voor een V-brake elektrische fiets ombouwset

Een trommelrem zit ingebouwd in de wielnaaf van uw bestaande voorwiel. Dit type rem was vroeger zeer populair omdat hij beter remde dan de vroegere blokjesrem. Bovendien remde hij beter doordat de remblokjes in de trommel gemonteerd zaten en zo de naaf afremde (waar een blokjesrem op de velg remt). Om een elektrische fiets ombouwset te monteren zal het voorrem systeem moeten worden veranderd naar een V-brake of Rollerbrake systeem.

Roller-brake De rollerbrake is moderne variant van de trommelrem. Het verschil is dat de rollerbrake niet ingebouwd zit in de wielnaaf, maar op (ernaast) de naaf zit gemonteerd in de voorvork. Hierbij kiest u voor een Rollerbrake elektrische fiets ombouwset.

V-brake

Een velgrem zit niet in de voorvork, maar er bovenop gemonteerd. Een blokjesrem remt op de velg af. De nieuwe generatie velgremmen (ook wel V-brake genoemd) bieden uitstekende remresultaten, ook bij slechte weersomstandigheden. Dit komt door de geavanceerde constructie, grotere remblokjes en gebruik van moderne kunststoffen. Hierbij kiest u voor een V-brake elektrische fiets ombouwset.


Schijfrem

Een schijfrem is een rem die met het wiel meedraait. Op moment dat er geremd wordt worden de remblokken tegen de remschijf aangeduwd waardoor er wrijving ontstaat en het wiel tot stilstand wordt gebracht. Hierbij kiest u voor een V-brake elektrische fiets ombouwset.


Een hydraulische rem lijkt op het oog erg veel op een velgrem. Beiden maken gebruik van remblokken die de velg afremt. Een hydraulische rem maakt echter geen gebruik van een remkabel maar de remmen werkt op hydraulische druk door middel van olie. Een hydraulische rem is te herkennen aan het oliereservoir bij het blokje en de dubbele kabel op de rem. Magura is het bekendste merk in hydraulische remmen. Hierbij kiest u voor een V-brake elektrische fiets ombouwset
Hoe zijn de remhendels en versnellingsschakelaar gemonteerd?
remhendel geintergreerdBij het ombouwen van uw fiets naar elektrisch komt u op een punt dat de motoronderbreker moet worden geïnstalleerd. Standaard worden er twee nieuwe remhendel mee geleverd waar de motoronderbreker in verwerkt zit. Soms komt het voor dat de remhendels en de versnellingsschakelaar aan elkaar vast zitten (zie hiernaast). Hierdoor kunt u de remhendels niet vervangen voor de nieuwe remhendels. Hiervoor hebben wij een speciale motoronderbreker op de remkabel die u bij de set mee kunt bestellen.

Wat is de wielmaat van het voorwiel?
De wielen van de elektrische fiets ombouwsets zijn leverbaar in verschillende wielmaten. Deze wielmaat kunt aflezen op de zijkant van uw band. Een veelvoorkomende wielmaat is bijvoorbeeld: 28 x 15/8 x 13/8. 28 inch is hierbij de wielmaat.
Wat is de kleur van de velg?
Bij onze elektrische fiets ombouwsets is er een keuze uit een zilveren of zwarte velg, zo behoudt u de uitstraling van uw fiets.
Hoe wordt uw fietsverlichting van stroom voorzien?
Uw fietsverlichting kan op verschillende manieren van stroom voorzien zijn. Dit kan doormiddel van een klassieke dynamo op het voorwiel, een dynamo ingebouwd in de naaf van het voorwiel of verlichting op batterijen. Bij het monteren van de elektrische fiets ombouwset wordt uw huidige voorwiel vervangen voor een nieuw voorwiel met hulpmotor. Dit is geen enkel probleem als u een klassieke dynamo of fiets verlichting op batterijen heeft. Bij een voorwiel met een ingebouwde naafdynamo vervalt deze. Hiervoor kunt u een 36 Volt verlichtingsset of verlichting op batterijen mee bestellen. De 36 Volt verlichtingsset wordt door de accu van stroom voorzien.
Kan ik de set monteren?
Als u een beetje technische kennis en ervaring heeft, is het ombouwen van een gewone fiets naar elektrisch goed zelf te doen. Bij elke elektrische fiets ombouwset wordt een duidelijke handleiding meegeleverd die u stap voor stap begeleid bij de ombouw.

Wij kunnen de montage van de elektrische fiets ombouwset ook voor u verzorgen. Onze monteurs hebben de afgelopen jaren meer dan duizend fietsen omgebouwd naar elektrisch. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Kan ik fietsen zonder trapondersteuning?
Ja, onze motoren zijn voorzien van een speciaal vrijloop systeem. Wanneer u het systeem niet gebruikt of de accu leeg is kunt u zonder enige weerstand fietsen.
Hoe snel gaat de elektrische fiets ombouwset?
Wettelijk is er een maximum snelheid ingesteld van 25km/u en dus is het systeem begrensd op 25km/u. Boven de 25 km/u verminderd het systeem met ondersteunen. U kunt uiteraard wel harder fietsen op eigen kracht.
Hoever kan ik rijden?
Een veelgestelde vraag is "wat is de actieradius van deze ombouwset?". Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. De afstand die gefietst kan worden met een volle accu wordt actieradius genoemd.
Dit is afhankelijk van:
- Capaciteit van de accu
- Hoeveelheid meefietsen van de berijder
- Licht lopendheid van de fiets (de weerstand)
- Gewicht van de berijder en de bagage
- Bandenspanning (max. 4 bar)
Maar natuurlijk ook van omstandigheden zoals: wind, terrein, heuvelachtig ja of nee, temperatuur, veel start en stops, snelheid waarmee gereden wordt.

Klachten over een afgenomen actieradius hebben meestal een mechanische oorzaak als een aanlopende remmen, niet goed in staande wielen of andere oorzaken waardoor de fiets niet meer licht loopt. Ook zal de accu naarmate het gebruik en leeftijd toeneemt steeds minder gaan presteren. Na 300 laadcyclussen zal de accu nog ca. 80% van zijn originele capaciteit leveren. Bij de productvergelijking vindt u de actieradius van de elektrische fiets ombouwset.
Wat is de levensduur van een Li-ion accu?
Een accu is een verbruiksartikel wat inhoud dat hij bij elke lading een stukje van zijn capaciteit verliest.

Voorbeeld:
- Na 300 volledige ladingen is de capaciteit bijvoorbeeld nog 80%. Zou je met een nieuwe accu ca. 60-70 kilometer rijden, dan zou deze na 300 ladingen nog steeds 50-55 kilometer mee gaan.

- Een gemiddelde Li-ion accu kan 300 tot 500 ladingen mee, bij een gemiddelde van 60 kilometer is dit 18.000 tot 30.000 kilometer.

- Een accu neemt ook in capaciteit af naarmate hij ouder wordt. De verwachte levensduur van een goed onderhouden accu is circa 3 tot 5 jaar. (richtlijn Consumentenbond).
Maakt de hulpmotor veel lawaai?
Onze hulpmotor is voorzien van een dikke behuizing en is op snelheid zo goed als geruisloos. Bij intensieve belasting van de motor, zoals bij heuvel op of bij volle ondersteuning (high) bij wegfietsen, kunt u de motor wellicht iets horen.
Wordt de remonderbreker standaard meegeleverd?
In alle elektrische fiets ombouwsets worden de remonderbrekers standaard meegeleverd in de vorm van nieuwe remhendels. Diverse leveranciers bieden de remonderbrekers als optie tegen meerprijs. Wij hechten veel waarde aan kwaliteit en veiligheid, een goed remsysteem is immers van levensbelang.

Wanneer uw remhendels met de shifters geïntegreerd zijn kunnen de remhendels niet vervangen worden. Hiervoor hebben wij een remonderbreker op de bestaande achterrem.
Hoe kan ik bestellen?
Bestellen kan via ons contact formulier, terugbel notitie of via email: info@elektrischefietsombouwset.nl Tevens kunt u direct bestellen in onze webshop. Binnen 24 uur ontvangt u van ons een opdrachtbevestiging.
Wat zijn de verzendkosten?
Wij verzenden de elektrische fiets ombouwsets naar Nederland en België. Onze verzendkosten binnen Nederland zijn
€ 17,50 per set en naar België € 25,- per set.
Hoe kan ik betalen?
U kunt betalen op de volgende manieren:
- Vooraf overmaken
- Onder Rembours
- Per PIN (bij het ophalen van de set)
Garantievoorwaarden
Wij bieden u twaalf maanden Carry-in garantie op de onderdelen van de ombouwset. Onze ombouwset laten wij in eigen beheer produceren zodat wij de kwaliteit van de elektrische fiets ombouwset kunnen garanderen.